Tuinders storen zich aan de dwingende, onvriendelijke en schijnbaar willekeurige manier waarop complexbestuurders van VAT Ede regels opleggen en handhaven. Daarbij worden tuinders bovendien niet gelijkelijk behandeld. Dat is ook de ervaring van Manuel, een tuinder op complex De Koekelt.

Hij mailde ons het volgende:

Zelf heb ik ook negatieve ervaringen…

Wij hebben een waarschuwing/gele kaart gekregen omdat we volgens het bestuur “de tuinslang aangekoppeld en ongebruikt hadden achtergelaten aan de kraan.” In werkelijkheid hadden we de slang opgerold en netjes bij de ingang van de tuin liggen. Welliswaar niet in de tuin, maar net daarbuiten. Iedereen kon er omheen lopen, niemand had er last van. Beetje raar vonden wij. Temeer daar onze buurman zijn slang ALTIJD aangekoppeld achterlaat terwijl deze niet gebruikt wordt. Meten met twee maten??? Zeg het maar.

Daarnaast zou er geklaagd zijn door de buurman dat ik een speciale spitmanier heb gebruikt. Onze tuin hebben we net een paar jaar en deze heeft erg veel last van knolvoeten bij koolgewassen. Om te proberen daar vanaf te komen en tegelijkertijd ook een flinke hoeveelheid extra compost onder te werken heb ik diep gespit en gewerkt met een voor. De eindvoor heb ik laten liggen, twee spades verwijderd van de tuinscheiding, en afgevlakt zodat de buurman er geen last van had. Alleen heeft iemand, ik vermoed uit het bestuur maar ik kan niks bewijzen, gezegd dat de buurman er last van zou hebben. Dat heb ik nagevraagd, omdat wij goed contact hebben samen, en hij zegt er niet over geklaagd te hebben. Ook hier moesten wij weer DIRECT zorgen dat de voor/sleuf dichtgemaakt werd. Dwingende communicatie in plaats van hoor en wederhoor en even navragen wat er aan de hand is. De bestuurlijke macht misbruiken in plaats van gebruiken en even met de mensen gaan praten waarom je iets doet zoals je het doet.

Het bederft het plezier wat mijn vriendin en ik ervaren met het onderhouden van de moestuin behoorlijk… Je wilt daar gewoon lekker rustig bezig zijn en ontspanning zoeken. Maar als je bij alles wat je doet op je hoede moet zijn voor bestuursleden die zitten te wachten totdat ze je weer een kaart kunnen aannaaien (om maar even in voetbaltermen te spreken) dan is dat plezier snel weg…

Onze naam hoeft niet genoemd te worden op de website, want ik heb geen zin in gezeur richting of met het bestuur. Wij willen nog een jaar of twee-drie lekker ons ding doen daar en hopen dat dat kan zonder al teveel gezeur vanuit het bestuur. Want anders kappen wij er heel snel mee. Het moet wel leuk blijven 😉

Het ‘aannaaien van kaarten’ blijkt in het DNA van het Koekelt-bestuur te zitten. Omroep Gelderland meldde vorig jaar dat voorzitter Cor Dekker al 42 jaar scheidsrechter is bij christelijke voetbalvereniging Redichem in Heelsum. Saillant detail: hij gaat er in het artikel prat op in deze periode maar 20 strafkaarten te hebben uitgedeeld. Maar intussen heeft hij er als Koekelt-bestuurder de afgelopen drie jaar al honderden uitgedeeld (of uit laten delen), veelal – zoals het verhaal van Manuel illustreert – om totale onbenulligheden.

(om privacyredenen heeft deze tuinder ervoor gekozen een pseudoniem te gebruiken; zijn echte naam is bekend bij de redactie van deze website)