Simon tuinierde met plezier op het VAT Ede-complex Blokkenweg. Tot hij naar eigen zeggen werd ‘weggepest’ door een oud-lid en een andere tuinder. Het bestuur greep niet in.

Hij vertelde ons dit verhaal:

Twee jaar geleden heb ik een moestuintje gehad, vlakbij de spoorwegovergang. Daar tegenover woont een oude man. Die hield alles op het complex in de gaten, gepast en ongepast. Hij kwam zomaar zonder te vragen op je stukje grond en bemoeide zich overal mee. Het schijnt dat hij in het verleden dat stuk grond bezat. Omdat ik dit als erg hinderlijk ervoer, heb ik dit bij het bestuur gemeld. Die deed daar heel raar over. Zo van: “Oohhh, die oude man. Daar hebben we wel vaker last van, maar het is een oude man en hij is ooit lid geweest. Dus daar doen wij niets mee!”

Een vergelijkbare ervaring had ik met Henk, mijn buurman op de tuin. Henk heeft bijen en daar is niets mis mee. Maar ook hij kwam gepast en ongepast op je stukje grond. Toen ik een keer bij hém op de tuin ging kijken, naar de uien die hij had geoogst, was het hek van de dam. De oude man zag dat en begon meteen tegen me te schreeuwen. “Ga weg daar! Je mag daar niet komen, dief!” Ik was stomverbaasd. Een paar dagen later bleek dat hij Henk had ingelicht. Die kwam naar me toe en zei dat ik niet in zijn tuin mocht komen als hij er niet was. Ik zei: “Maar jij en die oude man komen ook in mijn tuintje!” Henk zei: “Ja, dat doe ik om te kijken of er geen zwerm bijen ergens zitten die hun nest hebben verlaten. Dus ik moet dat!” Ik zei dat ik hem daar ook geen toestemming voor had gegeven.

Vanaf dat moment was voor mij de gein er af. Het heeft nog een half jaartje geduurd, toen heb ik mijn tuintje opgezegd. De plek zat mij niet meer lekker. Heel jammer dat je bij je hobby door andere tuinders wordt weggepest – zo heb ik het echt ervaren -, en dat het bestuur dan gewoon z’n schouders ophaalt en daar niets aan doet, het zelfs doodzwijgt.

Nee, ik heb niet overwogen om ergens anders heen te gaan. Ik had alles op mijn moestuin netjes voor elkaar, en had geen zin om helemaal opnieuw te moeten beginnen. Mij buurvrouw op de tuin voelde zich ook niet meer thuis en is er ook mee gestopt.

(om privacyredenen zijn de namen in deze melding geanonimiseerd; de echte namen van betrokkenen zijn bekend bij de redactie van deze website)

We horen van meer tuinders dat het bestuur meldingen vaak niet eerlijk en gelijkwaardig behandelt. Sommige leden hebben een wit voetje bij het bestuur, anderen (de meer kritische leden) worden genegeerd of tegengewerkt. Zelden worden conflicten op de tuin op een open en eerlijke manier opgelost.