Mayke had hard aan haar moestuintje gewerkt en het was werkelijk een juweeltje geworden. Zeven moestuinbakken en een fruitkooi stonden opgesteld tussen de houtsnippers, vol met groenten en kleinfruit. Ze was daarmee de eerste Koekelt-tuinder die met het Makkelijke Moestuin-concept aan de slag ging.

De Makkelijke Moestuin is gebaseerd op de internationaal bekende methode Square Foot Garderning. Moestuinbakken met daarin een speciale mix die goed is voor de voeding en vochtregulering van planten, en daar bovenop een grid met vakken van 30x30cm waar je in zaait. Je kunt op de bakken ook koepeltjes met netten bevestigen, of een klimrek voor de groenten die dat nodig hebben.

Mayke had veel zorg en aandacht aan haar tuintje besteed en meer dan € 1.000 geïnvesteerd in de aanschaf van materialen. Een medetuinder had haar al eens laten weten: “Als je ooit stopt met je tuin, laat het me dan weten, dan wil ik het wel van je overnemen en het zo ter inspiratie voor het complex behouden.”

Maar toen Mayke in het najaar van 2017 ging verhuizen en met de tuin moest stoppen, bleek dat het bestuur hier niet aan mee wilde werken. Samen met de medetuinder had ze het bestuur van De Koekelt gevraagd om haar tuin een speciale status te geven, zodat deze integraal kon worden voortgezet.

Het bestuur was echter niet te vermurwen. “Regels zijn regels,” was de houding. “Mensen op de wachtlijst gaan voor.” Mayke moest haar tuin maar gewoon afbreken en schoon opleveren. Dat daarmee al haar liefdewerk teniet werd gedaan boeide het bestuur niet.

Uit correspondentie die in ons bezit is blijkt een en al onwil van de bestuurssecretaris van De Koekelt om het punt te agenderen. Eerst poeierde hij de vraag af met het argument dat het verzoek niet op de juiste manier was ingediend. Daarna poeierde hij de vraag opnieuw af met het argument dat Mayke het verzoek zelf had moeten indienen en niet haar medetuinder die haar tuin wilde overnemen. Tenslotte, nadat Mayke zelf het verzoek opnieuw had ingediend volgde een officieel bestuursbesluit dat de tuin gewoon volgens de regels moest worden opgeleverd. Geen begrip, geen empathie, geen rekkelijkheid.

Mayke liet zich niet kennen en verkocht daarop haar volledige inventaris aan haar medetuinder, die er vervolgens twee weken werk aan had om de bakken naar zijn eigen tuin te verhuizen. Die baalde ook, want als zzp’er had hij niet zomaar twee weken over. Waarom deed het bestuur nou toch zo moeilijk? Zo onnodig en kortzichtig. Hij mailde als reactie:

Gebruik de positieve motivatie van leden in plaats van deze zo te ondergraven. Dit is echt geen redelijke manier van met elkaar omgaan. Als leden zulke positieve initiatieven nemen, waardeer dat dan en werk mee aan een constructieve oplossing. Als tuinders om creatieve ruimte vragen, wees rekkelijk in plaats van dat je op zo’n moment heel rechtlijnig regeltjes gaat afdwingen.

Mayke was ook erg teleurgesteld, en mailde:

Heel vervelend. Maar laat alsjeblieft je lol voor de tuin niet door een paar van die oude zakken uit het bestuur vergallen. Het is een wespennest dat bestuur van De Koekelt, tijd voor nieuwe aanplant daaro. Het is mij opgevallen dat als je niet rondom het clubje van het bestuur meedeint, dat je het zwaar kunt hebben. Mensen die vrijwillig helpen met dingen hebben vaak een streepje voor. En mensen die kritisch zijn worden genegeerd of tegengewerkt.

De medetuinder die de spullen van Mayke overnam is later, nadat hij al het werk had verricht, alsnog door het bestuur gesaboteerd en gedwongen zijn tuin te ontruimen. Daarmee is de Makkelijke Moestuin alsnog om zeep geholpen. Wat zullen deze bestuursleden trots zijn op zichzelf.

De les uit dit verhaal: als je op De Koekelt tuiniert, investeer dan niet teveel in je tuin. Als je ooit stopt hoef je geen enkele medewerking van het bestuur te verwachten om constructies op je tuin in stand te houden.

(om privacyredenen is de naam Mayke geanonimiseerd; de echte naam van betrokkene is bekend bij de redactie van deze website)