Het bestuur van VAT Ede heeft een bloedhekel aan betrokken leden die kritiek uiten. Zelfs zo erg dat voorzitter Eline van Haarlem bij de politie aangifte tegen ons ledeninitiatief heeft gedaan. Dit hebben wij uit betrouwbare bron bevestigd gekregen.

Eerder dreigde het bestuur een kritisch lid dat zich sterk maakt voor onze privacy al met een rechtszaak. Naar aanleiding van een overduidelijk geplugd bericht in de Edese Post waarin ons ledeninitiatief zwart werd gemaakt schreven we al:

We zullen de komende periode zien wat de werkelijke motivatie van deze bestuursleden is. Of ze echt zo laconiek zijn als ze zich voordoen, of alles in het werk zullen stellen om deze website monddood te maken.

Dat antwoord is nu klip en klaar: het bestuur weigert om met kritische leden in gesprek te gaan en zal er alles aan doen om deze website uit de lucht te halen.

Hoewel een aangifte voor ‘smaad en laster’ strafrechtelijk gezien kansloos is – er is helemaal geen sprake van onrechtmatigheid, wij hebben het volste recht om onze mening te geven en ons te organiseren – probeert het bestuur ons constructief ingestoken ledeniniatitief hiermee wel te criminaliseren. Daarmee gaat ze een voor ons fundamentele grens over. Het betekent dat we als kritische leden op geen enkele wijze nog onder onze eigen naam met het bestuur in gesprek kunnen zonder het risico te lopen voor de rechter te worden gedaagd of op het politiebureau tekst en uitleg te moeten geven.

Dit is volstrekt onacceptabel. De voorzitter van VAT Ede ontpopt zich hiermee als een dictator, een vervolger van andersdenkenden binnen de vereniging.

Daarom zetten we een tandje bij en zullen de komende periode nóg scherper over de misstanden in onze vereniging publiceren. Want zoals we eerder al schreven:

Wij laten ons niet intimideren. We gaan net zo lang door met deze kritische website tot het bestuur van VAT Ede is afgetreden, of er een gezondere cultuur binnen onze vereniging is gerealiseerd. Dat is onze belofte aan iedereen die de afgelopen jaren op een van de VAT Ede-complexen oneerlijk is behandeld.

Intussen is bekend geworden dat VAT Ede-voorzitter Eline van Haarlem haar functie neerlegt. In de juli-editie van verenigingsblad De Kruiwagen meldt de penningmeester namens het bestuur dat zij geen nieuwe termijn ambieert en dat ook bestuurslid Marc Bik, die kritische tuinders in De Gelderlander eerder neerzette als ‘boosmensen’ is opgestapt. Een goede zaak! Onze vereniging verdient betere bestuurders dan deze twee. Laten we hopen dat de andere drie ook spoedig hun biezen pakken en er een fris nieuw team aantreedt dat wél respect heeft voor de eigen leden.

In De Kruiwagen merkt de penningmeester met een flinke dosis zelfoverschatting op: “Zonder bestuur is er tenslotte geen vereniging.” Dat is onzin. Een vereniging kan prima zonder bestuur. Ze hebben blijkbaar nog nooit van bottom-up initiatieven en zelfsturende teams gehoord. Het omgekeerde is wél waar: “Zonder vereniging is er geen bestuur.” Als de leden opstappen, heeft het bestuur het nakijken. Daar staan ze dan, als keizers zonder kleren. Met hooguit nog een zonnebril op.