De coronapandemie is voor autocraten wereldwijd een uitgelezen moment om hun machtspositie te versterken. Zo ook voor VAT Ede-voorzitter Eline van Haarlem.

Kondigde zij vorig jaar nog aan op te zullen stappen en geen nieuwe bestuurstermijn te ambiëren, inmiddels is ze van gedachten veranderd. De wereld staat volgens haar op zijn kop en dat noopte haar om voor onbepaalde tijd als volkstuindictator aan te blijven. Zo was te lezen in De Kruiwagen van juni dit jaar.

Ze trof meteen haar eigen coronamaatregelen. Zo werden complexwerkdagen verboden (hoera, geen corvee), maar voerde ze ook een aanval uit op het enige democratische orgaan dat onze vereniging kent – de Algemene Ledenvergadering. Deze werd voor onbepaalde tijd opgeschoven. De motivatie: grote bijeenkomsten binnen mogen niet, dan kan er geen 1,5 meter afstand worden gehouden.

Een nogal bijzonder argument, omdat de ALV zelden 30 mensen trok, maar ook omdat je zo’n vergadering tegenwoordig prima digitaal kunt houden. Gewoon zoomen. Het kabinet heeft hierin met een tijdelijke Covid-19 wet zelfs expliciet voorzien. Verenigingen mogen dus een digitale ALV uitschrijven en het stemmen tijdens zo’n vergadering is gewoon rechtsgeldig. Een digitale ALV biedt ook een uitgelezen kans om eens een keer álle leden uit te nodigen en niet alleen de bestuurders van de complexen, zodat die malle indirecte vertegenwoordiging wordt doorbroken.

Maar zoveel democratie wíl voorzitter Van Haarlem helemaal niet. Stel je voor dat alle 430 leden écht kunnen meebeslissen over het verenigingsbrede beleid, daar moet je toch niet aan denken?

Dat het VAT Ede-bestuur geen Zoom-vergadering belegt kan nu mooi op het eigen digibetisme worden gegooid.

In september konden we in De Kruiwagen lezen dat Van Haarlem naar eigen zeggen wel weg wíl, maar niet kán. Eerst was het corona, nu het ontbreken van kandidaten voor een nieuw bestuur. “Het afgelopen jaar hebben we er alles aan gedaan om een voorzitter, secretaris en een algemeen bestuurslid te vinden,” schrijft ze. Er is in september zelfs een brief gestuurd naar alle leden, maar niemand had trek in deze baantjes.

Nu is dat niet zo verwonderlijk. Na jarenlang murw te zijn geslagen door het bestuur, waarbij tig ledeninitiatieven sneuvelden en menig tuinder zuchtte onder het bestuurlijke controleregime, heeft niemand nog trek om zich aan te sluiten bij dat clubje control freaks. Vind je het gek.

Ons advies: laat ze lekker in hun eigen sop gaarkoken. Dit is een uitgelezen moment om van het hoofdbestuur af te komen en deze overbodige elite in de VAT Ede-piramide te ontmantelen. De complexen kunnen hun eigen zaakjes prima regelen zonder bemoeienis van bovenaf.

Frie de piepel! 😉