Na jarenlang een website uit het jaar nul van het internettijdperk te hebben gehad, heeft de Vereniging van Amateurtuinders Ede eindelijk een spectaculaire upgrade doorgevoerd. Dat wil zeggen: spectaculair in het oudemannetjesamateurisme dat zo kenmerkend is voor de vereniging.

Want wat gebeurt er dan: er wordt niet gekeken wie in de vereniging de kwaliteiten heeft om een professionele website te realiseren en er wordt ook geen geld voor vrijgemaakt, ook al zit er € 28.000 in de algemene reserve. Een van de gepensioneerde mannetjes denkt dat varkentje zelf wel eventjes te kunnen wassen. Hij trekt een standaard WordPress-template uit de muur en gaat op een regenachtige zondagmiddag zitten knutselen, zonder enige kennis van design, fonts, communicatie of hoe je een website conceptueel goed opbouwt. Het resultaat: bepaald geen visitekaartje voor de club.

Het oude mannetje in kwestie, Cees Derks, tevens lid van het hoofdbestuur van VAT Ede, is er zelf maar wat trots op. “Komt dat allen zien,” roept hij. Als je een hartverzakking wilt krijgen moet je dat zeker doen.

Misschien heeft Derks ook het ‘deel je nieuws’-bericht geupload naar de website van Ede Stad. Het betreft een foto van Ale Sierksma, oprichter van VAT Ede, die een veer in z’n reet gestoken krijgt én een naambordje bij de Hartogsweg in Ede heeft gescoord. Helaas is de foto op z’n kop geplaatst.